Friedrich Gulda

FRIEDRICH GULDA, l’inclassificable

 

Foto: https://i.ytimg.com/vi/z1WVYFVDf4E/maxresdefault.jpg
FRIEDRICH GULDA (1930-2000) és el meu pianista preferit, per la seva capacitat de combinar gèneres (clàssic, jazz, contemporània, tecno) i dur-los tots a un gran nivell: un músic únic i singular.
El vaig poder escoltar en directe per primera vegada en duo de pianos amb el famós teclista de jazz i amic seu JOE ZAWINUL (1932-2007) al festival grec de Barcelona als anys 80, i des d’aleshores he seguit la trajectòria d’ambdós.
Ja al final de la seva vida, quan combinava música moderna clàssica i improvisacions amb ballarines (tocava les sonates de Mozart amb go-gos a l’escenari!), posteriorment a la seva reaparició als escenari amb els “concerts de resurrecció” després d’haver simulat la seva pròpia mort, va fer un concert al Palau de la Música de Barcelona dedicat a W.A. MOZART. En la primera part va interpretar al piano i teclat sonates del mestre de Salzburg, juntament amb preludis i fugues del seu predecessor J.S. BACH i música del seu continuador L.V. BEETHOVEN. En la segona part va interpretar música seva i improvisacions amb la banda de jazz “Paradise Band”.
A la mitja part vam aconseguir colar-nos al seu camerino per aconseguir un autògraf, ja que un amic coneixia com anar-hi per la porta del darrere, i ens va obrir la porta sortint de la dutxa, en calçotets (d’aquells llargs de l’oest!) i tot xop. Evidentment, ens vam esperar que es vestís, i tot seguit vam poder parlar amb ell fins que va entrar la premsa que li va fer l’entrevista que va sortir publicada al diari. Per cert, van deixar la seva actuació per terra, com pertoca a un “infant terrible” incomprès.

 

gulda-autograf

Autògraf de Friedrich Gulda signat en el seu concert al Palau de la Música (veure text)

 

Quan toco la meva Passacaglia-Blues op. 9 acostumo a introduir-la amb un breu fragment del seu estudi per a piano “Play Piano Play no. 10”, com faré el proper 4.2.2018 (cliqueu per accedir al programa)
Aquí en teniu un enregistrament publicat al YouTube:
Si busqueu a la pestanya *REPERTORI (ACUMULAT)* hi trobareu els títols de les peces seves que he tocat en concert.

 

En memòria de FRIEDRICH GULDA i JOE ZAWINUL l’any 2010 vaig escriure “Poem for FG & JZ”, 4a peça de “ClavinoVariations per a teclat op. 13″, que potser algun dia serà estrenada.
I l’any 2014 vaig dedicar-li la peça “Für Friedrich Gulda”, 5a peça de la Suite per a piano op. 17 que podeu escoltar sencera al YouTube:

 

 

(28.9.2017)

 

 

 

 

A %d bloguers els agrada això: