Ramon Currià

RAMON CURRIÀ CAELLES

(Almatret, Segrià, 1.5.1881 – Lleida, Segrià, 1.2.1961)

La recuperació la seva música de l’oblit

En Ramon Currià Caelles és un dels meus besavis, pare de Magdalena Currià, mare del meu pare José Luis Viladot Currià. Fou professor de música a l’Escola Normal de Mestres de Lleida, director de cors, pianista i improvisador brillant, i composà diverses obres didàctiques per a ser interpretades en aquest context.

Al diari La Mañana del 20.11.1969 va aparèixer una breu ressenya biogràfica seva amb motiu del “1er Concert de Santa Cecília d’autors lleidatans” de 1969, que podeu consultar en aquest axiu (PDF).

Ramon i Magdalena Currià.jpg

En Ramon Currià Caelles duent la seva filla Magdalena Currià Hidalgo (la mare del meu pare) a l’altar el dia del seu casament

Hem pogut recuperar de l’arxiu familiar 3 peces autògrafes originals seves: 2 d’elles per a 2 veus i piano datades de l’any 1946 i dedicades als seus néts (el meu pare i els seus germans) i una peça didàctica per aprendre les vocals:

Enllaç a la Cançó de bressol de Ramon Currià (enreg. 10.9.2010) publicat a SoundCloud:
Enllaç a La Revetlla de Sant Joan de Ramon Currià (enreg. 1.9.2010) publicat a SoundCloud:

A la pàgina de “boigs per la sardana” hi té una entrada on hi consta “La revetlla de Sant Joan” juntament amb una altra sardana, “Alberola”, que no he localitzat fins més endavant.

Aquestes dues sardanes també estan citades al “Diccionari d’autors de sardanes i de música per a cobla – De la A a la Z”, 2a edició, de Carles Riera i Vinyes, Josep Ma. Serracant i Clermont i Josep Ventura i Salarich. Podeu consultar la breu ressenya biogràfica de la pàgina 67 d’aquest llibre en aquest arxiu (PDF).

Tal com esmenten les ressenyes anteriors, en Ramon Currià Caelles va escriure col·leccions de peces didàctiques per a les seves classes a l’Escola Normal de Mestres de Lleida. N’he pogut localitzar dues a la Biblioteca de la Universitat de Lleida, que vam poder fotocopiar gràcies a les gestions de l’amiga Núria Solans de l’Associació d’Amics de la Natura El Xop de Lleida, col·laboradora en diversos projectes de natura de Roots & Shoots / Institut Jane Goodall / BioDiverCiutat:

Ramon Currià_Cantos escolares, 2a ed.

Ramon Currià_El canto en la escuela

(fins aquí, actualitzat 2018)

Actualment, fins on arriba el meu coneixement, només està disponible comercialment una sola composició de Ramon Currià Caelles en el mercat. Es tracta de “Riallera”, sardana per a piano escrita conjuntament amb Josep Farrés i Alcalde i que va publicar l’Editorial Boileau:

Em consta que la mateixa Editorial Boileu té encara algun exemplar en stock del mètode per aprendre solfeig escrit per en Ramon Currià, descatalogat.

A principis d’aquest any 2019 he tingut una gratíssima sorpresa en posar-se en contacte amb mi nets de Ramon Currià: David Hill, net de Ramon Currià, fill de la Josepa Currià, resident a Anglaterra i també la branca lleidatana Ben trobats gràcies a aquest blog, m’han permès accedir a documents familiars i partitures que han esperonat molt la meva recerca.

grandfather 001

Foto d’en Ramon Currià Caelles en possessió de David Hill, que me n’ha fet arribar  el fitxer amablement. Aquesta foto apareix en el llibre “Cantos Escolares”, del qual en trobareu el  fitxer en format pdf més amunt).

(fins aquí, actualitzat 27/1/2019)

En arxius es conserva el manuscrit d’una Mazurka que en Ramon Currià escoltà en una fonda de Cambrils el 1932, l’autor de la qual no hem encara identificat. Li agradà tant la peça que la retingué en la memòria i el 1960 es decidí a transcriure-la. 

Donat que la Mazurka és una peça típica polonesa, la incloc en el programa del concert Muzika Polska al Centre Comarcal Lleidatà el 24.3.2019.

(actualitzat 6/2/2019)

Cercant material publicat sobre en Ramon Currià he localitzat el “Tratado de Música” en dos volums que va escriure com a material per les seves classes de música a l’Escola Normal de Lleida, i que fou imprès per l’editorial Boileau. Encara que descatalogat, aquesta editorial encara en conservava exemplars:

img_4240-1.jpg

(actualitzat 7/3/2019)

La col·lecció de peces de Ramon Currià trobades en arxius familiars i institucionals es pot consultar clicant aquí.

(actualitzat 13/3/2019)

Una cerca a l’hemeroteca de La Vanguardia permet trobar alguns detalls de la vida d’en Ramon Currià Caelles:

  • En Ramon Currià Caelles fou organista de la parròquia de Sant Joan de Lleida, i consta que el 25.3.1905 revisà el nou orgue de l’església parroquial de Pons (reconstruit des de la seva destrucció a la guerra civil el 1895). L’orguener fou Franscico Trepatti, amb els tallers al barri de Gràcia de Barcelona. Aquest és un detall curiós perquè la meva branca familiar del pare del meu pare ve precisament de Ponts.
  • En Ramon Currià Caelles guanya el premi musical de la Academia Bibliográfico-Mariana de Lleida el 16.10.1911.
  • En Ramon Currià Caelles és nomenat profesor de l’Escola Normal de Lleida el 1914, i autoritzat per l’ensenyament privat el 1917.

(actualitzat 22/4/2019)

La cerca de l’hemeroteca revela més aspectes de la vida del besavi. A la web de la Biblioteca Nacional de España es pot accedir lliurement a dos documents on surt el seu nom:

  • Revista musical hispano-americana, año IX, IV época, Núm VII (1917): signa una carta juntament els professors de música de les escoles normals de Catalunya i Balears, adreçada al Ministro de Instrucción Pública, demanant-li una reforma de l’ensenyament de música en les Escoles Normals.
  • Gaceta musical, Año II, Núm. 10, Març 1930. En Ramon Currià consta com a vocal de la nova junta de la “Unión Musical” de Lleida.
  • Anuario musical de España, 1930, pàg. 229: Consta com a professor especial de l’Escola Normal de Mestres de Lleida.
  • Anuario musical de España, 1930, pàg. 230: Consta com a professor de piano, junt amb Josep Currià i molts d’altres.
  • La Lira española, Madrid, 1.2.1915, no. 22, pàg. 8: es confirma en el seu càrrec de professor especial de música de l’Escola Normal

Tot plegat mostra com n’estava d’integrat en la vida cultural de Lleida i l’empenta que tenia per implicar-se en mil projectes.

(actualitzat 3/6/2019)

La meva cerca de partitures i dades biogràfiques de Ramon Currià m’està portant ajudes inesperades de persones d’entitats, biblioteques i arxius que, malgrat només conèixer-me per correu electrònic, m’estan ajudant molt amablement i desinteressada: vull destacar les valuosíssimes aportacions dels Srs. Enric Navàs i Mariné, i Lluís Marc Herrera Llop.

(actualitzat 25/6/2019)

PVXI6212

Foto: la meva besàvia música Carmen Hidalgo Carreño, embarassada de la meva àvia

Els que aneu seguint aquest blog, ja sabeu de la meva obsessió per trobar totes les partitures possibles del meu besavi Ramon Currià. Darrerament aquesta cerca està donant moltes alegries, amb manuscrits trobats en diferents arxius familiars i institucionals, que van engrandint el seu catàleg. La darrera i recentíssima troballa han estat els manuscrits de la col·lecció completa de 7 “Canciones infantiles” dedicades a la meva tia, inèdites, que si s’haguessin publicat haurien seguit la sèrie d’aquest gènere després de la publicació de “El canto en la escuela” y “Cantos escolares”.

La darrera i gratíssima sorpresa me l’ha donada la meva cosina ensopegant amb una peça manuscrita de la Concepción Hidalgo Carreño, germana de la primera esposa de Ramon Currià, la sevillana Carmen Hidalgo Carreño. Es tracta d’una composició didàctica titulada “Es pequeñín” escrita l’any 1914 per a veus blanques i piano. La meva besàvia Carmen Hidalgo Carreño fou professora de música i regent de l’Escola Graduada de Noies annexa a l’Escola Normal Femenina de Lleida. Aquesta peça la podeu trobar llistada en l’apartat final de la pàgina que conté el catàleg de composicions de Ramon Currià.

(actualitzat 8/7/2019)

La tesi doctoral d’Amparo Miñambres Abad, titolada “L’escola Normal de Lleida: Una crònica dels seus primers 100 anys, 1841-1940” (Publicacions de la Universitat de Lleida, 1994, ISBN 84-88645-11-2) hi ha varis punts on s’esmenta en Ramon Currià, que hi estigué des del 1914 fins la seva jubicació: concerts, procés de depuració política, funcionament intern, …

També hi surt la seva esposa Carmen Hidalgo (la meva besàvia), secretària de l’Escola Normal femenina del 1909 al 1910.

(actualitzat 8/9/2019)

Gran dia el 20.10.2019! amb la visita d’en David Hill (Currià) i la seva esposa a Barcelona. Estem tenint un programa apretat, amb el punt àlgid en el concert monogràfic dedicat a en Ramon Currià i la seva família, amb músiques conservades en arxius familiars. Consulteu la informació del concert clicant aquí.

(actualitzat 20/10/2019)

És difícil descriure en poques línies l’allau de troballes i emocions d’aquests darrers dies, que m’estan duent a trobar tant de material, informació i, sobretot, conèixer parents comuns amb en Ramon Currià per primera vegada. El 22.10.2019 vam visitar Lleida i ens vam conèixer amb els nets i besnets lleidatans de Currià, descendents de la germana de la segona esposa de Ramon Currià, Maria Masellas.

També vaig poder visitar al matí diversos arxius, amb la inestimable ajuda i amabilitat de molts professionals que hi treballen: ARXIU CAPITULAR DE LLEIDA, ARXIU HISTÒRIC DE LLEIDA, ARXIU I GESTIÓ DE DOCUMENTS DE LA BIBLIOTECA DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA, ARXIU MUNICIPAL DE LA PAERIA.

Revisar i treure conclusions del molt material trobat material mereix un estudi profund que algun dia caldrà dur a terme, mentre mica en mica vaig actualitzant el catàleg de composicions de Ramon Currià amb aquestes darreres troballes.

(actualitzat 6.11.2019)

L’Ajuntament d’Almatret  s’afegeix a la meva “causa” i em suministra dòpies de documents oficials relacionats amb la família.

També he rebut testimonis de qui el va conèixer, el Dr. H.B.: “… el vostre besavi, a qui vaig tenir l’honor de conèixer i tractar personalment, l’any 57 del passat segle …. Era admirable com improvisava al piano.  El tracte, amabilíssim, d’una bondat total. Un mestre i un home que he recordat sempre“.

(actualitzat 12.6.2020)

Gràcies a la col·laboració del Prof. Josep Ma Gregori i el seu equip de l’IFMuc (UAB), Ramon Currià i Caelles ja té una entrada a la Viquipèdia, amb la seva biografia escrita de forma més “enciclopèdica”, que veu a la llum justa abans dels concerts del 24-25.4.2021 a la seva natal a Almatret (Segrià):

Vikipèdia Ramon Currià i Caelles

(actualitzat 12.4.2021)

La primera meitat de 2022 ha estat una època important de difusió del seu llegat en els concerts a l’Ateneu Popular de Ponent i, de nou, a Almatret, en formació de quintet (Ramon Currià quintet), amb la participació amb obres seves en la missa de Santa Cecília a l’orgue de la Catedral de Barcelona (Ramon Currià per orgue), i amb una ponència al I Congrés Internacional de la Societat Catalana de Musicologia.

Tota aquesta recerca donarà com a fruit en el meu Treball de Fi del Màster de Patrimoni Musical Litúrgic i, tant de bo, en surti una publicació en paper. Se’ns ha girat feina!

(actualitzat 23.5.2022)

Una nova fita en la recuperació de la música de Ramon Currià ha estat la interpretació a càrrec de les corals Cor Cambra Impromptu i Canta Conservatori, sota la direcció de Murat Khupov, de la canço de bressol “¡Duerme, niño chiquito!”, que obre la porta a un seguit de partitures per a cor que mereixen ser recuperades de l’oblit.

(actualitzat 17.4.2023)